måndag 25 oktober 2010

Så började vi...

Det första vi gjorde var att ta bort panelen på några takbjälkar, för att se om bjälkarna var så fina som man önskar sig. Det verkar lovande, men är rätt svårt att avgöra, för på 60-talet var det populärt att klä in dem med panel - men dessförinnan så tapetserades bjälkar. Och spacklades. MYCKET jobb väntar, men det kommer att bli bra!:)
Sen började vi riva väggbeklädnaden på insidan av husets ytterväggar.
Och så ut med det gamla köket...

Bakom skåp och kakel hittade vi en gammal dörröppning - och en bräda som Knut Bengtsson signerat 1944. Vi köpte gården av Knuts dotter och hennes man. Tyvärr åkte brädan med till tippen av misstag. Men det var roligt att hitta den!:)
Under tretexskivorna hittade vi några fina lager tapeter - och några oväntade bjälkar. Och mindre blygsamma vattenrör till värmesystemet. De ursprungliga möbleringsplanerna fick sig en törn, men åååå, så fint det kommer att bli med bjälkarna kvar. Värmesystemet åker ut och så blir det gjuten platta med golvvärme istället.

Några fler oväntade bjälkar dök upp som trevliga överraskningar...



Låååångt där borta ska det bli ett kök, så småningom...

När väggarna rensats och elementen åkt ut var det dags att ge sig i kast med golvet. Vi tog bort parketten - och hittade en 5-öring från 1937! Och golvplankor från 1800-talet!! Under dessa hade vi hoppats på att hitta - ingenting - men möttes av jord. Och småsten. Och ett plankgolv till. Och mer jord. Och mer sten. Mycket mer jord. Och mycket mer sten.

Låt dig inte luras av spaden, det går INTE att gräva detta. Man får gräva för hand och lyfta upp stenarna. Jorden ska jag göra ett försök och se om det går att suga upp den med en föravskiljare, typ "Grovis". Håller tummarna... Håller även tummarna för att Bygg-Mathias kommer på nåt bra sätt som gör att vi kan gjuta plattan utan att väggarna ger vika, eftersom golvbjälkarna måste bort. Det finns några små saker att klura ut innan värmen kommer tillbaka i huset!:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar